Ispijanje dvije čaše soka od naranče na dnevnoj bazi dovoljne su da vas udalje od nepoželjnjih posjeta liječniku, zaključak je novijih znanstvenih istraživanja! Naime, ukoliko konzumirate sok od naranče svaki dan prije ili tijekom jela, možete smanjiti visoki krvni tlak, ali i rizik od nastanka srčanih oboljenja! 

Znanstvenici su otkrili kako su muškarci u srednjoj dobi, koji su ispijali pola litre soka od naranče dnevno u periodu od jednog mjeseca, imali znatno poboljšanu sliku krvnog tlaka.

naranca-sok-srce1

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 50% srčanih udara nastaje upravo zbog hipertenzije - povećanog krvnog tlaka. Iako su prethodnim istraživanjima došli do zaključka da je sok od naranče dobar za srce, znanstvenici sve do sada nisu bili sigurni što je točno u tom voću što nam pruža snažnu obranu protiv oboljenja. Znastveno istraživanje na Sveučilištu Auvergne u Francuskoj provelo je ispitivanje na grupi muškaraca prosječne starosti koji su dnevno ispijali pola litre narančinog soka.

muskarac-sok1

Zaključak ispitivanja iznijeli su u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", u kojem su naveli kako prisustvo prirodne kemikalije imenom hesperidin u naranči djeluje na smanjenje krvnog tlaka. Taj spoj se pronalazi i u čaju, soji i kakau. Naravno, svi koji pate od visokog krvnog tlaka, prije nego li krenu ispijati visoke količine soka od naranče trebali bi se posavjetovati sa liječnikom, jer sok od naranče, grejpfruta ili jabuke može i umanjiti učinkovitost određenih lijekova. Stoga - oprez!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam