Kupine koje, osim što se uzgajaju u vrtovima, rastu u bodljikavim grmovima i zbog svoje rasprostranjenosti ukusan su zalogaj dok šetate u prirodi tijekom toplijeg dijela godine, sada su dobile i svoj zdravstveni značaj.

Ovo bobičasto voće, od kojeg se danas najčešće radi kupinovo vino i džem, prema znanstvenicima ima velik utjecaj na prevenciju raka crijeva.

kupine11

Znanstvenici u svojim istraživanjima na miševima došli do spoznaje kako kupine mogu umanjiti broj tumornih stanica i za 60 posto, dok kod raka crijeva dolazi do smanjenja za 45 posto.

"Uvidjeli smo kako je kupina kao prirodan proizvod jako snažna i zbog svoje rasprostranjenosti dostupna ljudima." – izjavio je voditelj istraživanja na Sveučilištu Illinois u Chicagu, dr. Wancai Yang. Ovakva dobra vijest svakako će potaknuti brojne osobe na konzumiranje ove zdrave namirnice. Kupine spadaju u izrazito zdravo voće bogato željezom i antioksidansima, a sadrže i velike količine vitamina C.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam