Osim parkova i uređenih otvorenih zelenih prostora, u širem centru (ne uključujući Gornji grad i sve sjeverne kvartove sljubljene s obroncima Medvednice) postoji puno tajnih zelenih oaza skrivenih unutar blokova zgrada. Neke su nažalost zapuštene i služe samo kao parking ili mjesto gdje se nalaze ruševne drvarnice, ali neke se održavaju i totalno su iznenađenje. Do većine pristup imaju samo okolni stanari koji jedini imaju ključeve od prolaza koji vode do njih, ali neke su otvorene za sve građane. Uz malo truda lako ih je naći…

1.Veliki travnjak na Črnomercu kod Cankareve

Najlakši pristup: Prešernova 3

Jedan od najvećih tajnih parkova- travnjaka između zgrada nalazi se na Črnomercu omeđen Prešernovom, Cankarevom i Prilazom baruna Filipovića. Odmah po izlasku iz prolaza u Prešernovoj zadivit će vas veličina i smirena atmosfera travnjaka s drvećem kojim se stanari s pravom ponose i uživaju u njemu. Očekujte siguran uzvik iznenađenja i ljubav na prvi pogled…

Zagreb 2

2. Bivši narkić-parkić kod Klaićeve

Najlakši pristup: Prilaz Gjure Deželića 43

Veliku zelenu oazu u bloku između Klaićeve, Kačićeve, Gjure Deželića i Primorske nekada su svi izbjegavali, ali po uređenju je postala dika cijelog kvarta. Travnjak, klupe, igralište za nogač, novo moderno dječje igralište i mnogo zelenila usred prometnog Zelenog vala (koji se uopće ne čuje) pravo su osvježenje i mjesto za opuštanje usred grada za sve generacije.

Zagreb 3

3. Park iza Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj

Najlakši pristup: Palmotićeva 31

U dvorištu u Palmotićevoj iza druge najveće crkve u Zagrebu nalazi se lijepo uređeni park za koji mnogi ne znaju. Iako se travnjak, drveće, stazica, drvena sjenica i vjerske statue nalaze iza ograde, šetnja uokolo parka u tišini i svetosti ovog posebnog mjesta pružit će neočekivani intermezzo gradskoj vrevi i brzom ritmu života.

Zagreb 4

4. Skriveni park na Kvatriću iza Domjanićeve

Najlakši pristup: Šrapčeva 12

Iznad Kvatrića, sa stražnje strane Domjanićeve (najlakši ulaz je iz Šrapčeve nasuprot Trga Otokara Keršovanija kroz mali prolaz kod mjesne zajednice) nalazi se skrivena zelena oaza za koju dobro znaju generacije s Kvatrića. Malo dječje igralište, teren za mali nogač, te nešto klupa i danas se nalaze tamo i služe za kratki bijeg u urbano zelenilo.

Zagreb 5

5. Mala zelena oaza kod Elektre u Gundulićevoj

Najlakši pristup: Gundulićeva 38

Zavučena malo iza zgrade Elektre u Gundulićevoj i dostupna kroz haustor na broju 38, mala zelena oaza kao da je ispala iz nekog drugog vremena i prostora. Cigleni zid poprečke, pokoja klupa i old school ljuljačka stvaraju dojam poput naglog izlaska iz vremeplova. Pokoji glas s balkona obližnjih stanova remeti tišinu koja hipnotizira. A ljuti centar grada!

Zagreb 6

6. Zeleni plato u prolazu Ilica - Dalmatinska

Najlakši pristup: Ilica 53 / Dalmatinska 12

Prolazom od Ilice prema Dalmatinskoj prvo ćemo doći do košarkaškog igrališta, pa dječjeg parka, a na lijevoj strani prema terasi Pivnice Medvedgrad i Kazališta Gavella nalazi se izdignuti zeleni plato (ispod kojeg kažu da je bio bunker u WW2). Prolaz nosi ime Dalmatinski park i možda je najpoznatija tajna zelena oaza u centru grada!

Zagreb 7

7. Prolaz između Mihanovićeve i Žerjavićeve

Najlakši pristup: Mihanovićeva 30 / Žerjavićeva 3

Još jedan prolaz koji na svom središnjem dijelu ima travnatu površinu je prolaz kod vrtića Budućnost u Mihanovićevoj kojim se može probiti do Zelenog vala preko puta Spara. Dječje igralište iza vrtića se proširilo prema Žerjavićevoj , a na sredini kod breza postoji uređena mala zelena površina s klupicama.

Zagreb 8

8. Zelena površina u bloku zgrada iza Tvornice

Malo niže od Tvornice prema Zvonimirovoj kroz prolaz u Šubićevoj moguće je ući u park/zelenu površinu na kojoj dominira nogometno igralište na kojem još uvijek možete pronaći lokalne klince kako haklaju nogač uz ziku s kazića. Iza igrališta je veća zelena površina, zid prekriven grafitima i par klupica za odmor.

Zagreb 9

9. Mali parkić na Džamiji iza bivšeg studentskog doma Moša

Zagreb 10

Iza bivšeg studentskog doma Ivan Meštrović (poznat kao Moša) nalazi se mali park-vrt koji je zanimljiv po tome što uz vrtne biljke, staze i klupe ima i malo kameno umjetno jezero u kojem još uvijek pliva i par ribica… Palac gore za stanare cijelog bloka koji su do dan danas uspjeli sačuvati vrtno jezerce i svoju malu zelenu oazu usred grada!

10. Park iza Doma za starije osobe u Klaićevoj

Najlakši pristup: Prilaz Gjure Deželića 25

Malo ljudi zna da se iza Doma za starije osobe Centar u Klaićevoj nalazi mali park s par breza, dvije drvene sjenice, stazom i klupama. Iako je park na površini staračkog doma moguće mu je nesmetano pristupiti s druge strane iz Prilaza Gjure Deželića. Ljeti breze rade bolji hlad od drvenih sjenica, prirodni zaklon je uvijek najbolji.

Zagreb 11

Autor: Luka Jagarić, Zagreb Insider na zagrebonline.hr

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam