Zagrebačka Moderna galerija predstavila je novu, atraktivnu, multimedijalnu i interdisciplinarnu izložbu. Pod nazivom "Ikonografija grada II. (1950. do 2000+) VIZIJE GRADA", u autorskoj koncepciji muzejskog savjetnika Moderne galerijeŽeljka Marciuša te stručnih suradnika - Frane Dulibića, Saše Pavkovića, Vanje Babića, Milivoja Zenića i Feđe Gavrilovića - ova je izložba nastavak iznimne izložbe "Ikonografija grada u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća", koja je bila postavljena 2010. godine, kada ju je Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo izložbom godine, a pogledalo čak 30000 posjetitelja.

Moderna galerija 1

Moderna galerija 2

Moderna galerija 3

Uz više od 500 radova, većinom iz fundusa zagrebačke Moderne galerije, na izložbi su prezentirani i radovi iz drugih hrvatskih muzejskih i srodnih institucija kao i privatnih zbirki. Riječ je o slikama, crtežima, stripovima, plakatima, grafikama, karikaturama, objektima, instalacijama, umjetničkoj fotografiji, video-artu, te igranom i animiranom filmu. Koncipirana kroz petnaest tematsko-oblikovnih cjelina, ova izložba ističe motiv grada u vizualnim umjetnostima i komunikacijama, ali i njegovu važnost kao simbola, poetskoga generatora, sociološke i kulturno-povijesne odrednice, te prostora u kojem žive i djeluju sami umjetnici. Grad se promišlja kao velegrad ili grad s elementima velegrada, u kojem se povijesno osjeća ideja modernog i suvremenog - od Zagreba do New Yorka; odnosno bilo kojeg grada u svijetu kojeg su umjetnici interpretirali.

Moderna galerija 4

Moderna galerija 5

Moderna galerija 6

Naglasimo kako će se u postavu koji su osmislili Ante i Marko Rašić te Vedrana Vrabec, uz tematske radionice za djecu i odrasle kao i stručna i ciljana vodstva, održati i filmske projekcije. Nema sumnje - ova gradska priča koja se u Modernoj galeriji može pogledati do 23. veljače zasigurno će ostaviti pamtljiv trag, a bogato ilustriran katalog bit će spomen i za buduće generacije!

Više pogledajte u video reportaži:

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam