Koža je najveći ljudski organ i pokrivalo koje štiti od svih štetnih utjecaja okoliša. U mladosti ona je baršunasta, zaglađena i meka, no s godinama, izložena neizbježnom procesu starenja, njena se struktura vidno mijenja.

Sunce, vjetar, zagušljivi prostori u kojima često boravimo i hrana siromašna vitaminima, brojni su negativni vanjski utjecaji čije posljedice neizbježno ostavljaju tragove na našem licu.

Nastanak bora i gubitak čvrstoće kože lica problem je s kojim se svatko prije ili kasnije mora suočiti. Prvi se znakovi starenja uočavaju već u ranim tridesetim godinama. Bore nastaju kao posljedica procesa starenja te se njihov razvoj ne može u cijelosti spriječiti, ali se upotrebom moderne tehnologije može znatno usporiti i smanjiti njihov razvoj.

Od malih nogu potrebno je čuvati se od dugotrajnog izlaganju suncu, osobito u razdoblju od 10 do 16 h, kada je sunce najjače. Kao najveće krivce za razvoj bora, osim starenja, možemo navesti sunce i pušenje. Bore možemo podijeliti na one nastale zbog starenja i kao posljedica štetnog utjecaja okoliša. Kao zasebnu grupu bora navodimo mimičke bore koje nastaju kao posljedica nepravilnog korištenja mimičkih mišića na licu, čije kontrakcije odaju različite izraze lica. Mimičke bore nemaju nikakve veze sa starenjem jer se počinju javljati nakon 20-ih godina. U mimičke bore ubrajamo one na čelu, između obrva, oko očiju i kutova usana. Da bi se bore smanjile potrebno je prvo odrediti o kojoj se vrsti bora radi, te potom izabrati metodu i sredstvo koji daju najbolje rezultate.

Danas imamo brojne metode i sredstva koji daju odlične rezultate, te su glavno sredstvo u borbi protiv bora. U zadnje vrijeme najviše se koriste laseri, radio valovi, botox i punjači za smanjivanje i uklanjanje bora. Bez obzira koliko bore bile izražene, zahvaljujući njima uvijek se može pomoći. Vrijeme, dakako, ne možemo zaustaviti, ali njegov odraz na našemu licu uz pomoć pravilne njege i posebnih tretmana ipak možemo izblijediti.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam